top of page
sandtherapy.png

טיפול בשולחן חול

שני הציעה שהיא תעיר את ההורים והם יחזרו איתה לחדר ויחזרו על הטקס כמו שעושים לפני השינה "כי לפני השינה זה עובד ואני נרדמת". הסבתי את תשומת ליבה לעובדה שבכדי שזה יקרה שני ההורים צריכים לקום ולכן לא נראה שזה פתרון אידיאלי. שני העלתה עוד כמה רעיונות שהיו קשורים בעיקר בשילוב ההורים.

 

הסתכלתי בתמונת החול שהיא יצרה בארגז והצעתי לה להשתמש בה כשהיא מתעוררת בלילה. פשוט לשכב ולדמיין את האגם עם הברבורים ועם בל ששוחה איתם וההורים השומרים. שני חייכה ואמרה שהיא אוהבת את הרעיון.בתום הפגישה שני קראה לאמה להכנס לחדר ולראות את שולחן החול שיצרה. שאלתי אותה אם היא רוצה לשתף את אמה גם ברעיון והיא חייכה ואמרה "לא, זאת הפתעה".

 

כעבור שלושה ימים קיבלתי טלפון מהאמא שסיפרה לי נרגשת שמזה שלושה לילות שני התעוררה אך לא קמה ממיטתה וחזרה לישון עד הבוקר "אני לא יודעת מה עשית אבל זה עובד!"

טיפול בשולחן חול היא שיטה של טיפול פסיכולוגי מתחום הטיפול בהבעה ויצירה, בה הכלי העיקרי הוא שולחן החול – ארגז ובו חול.

בתהליך הטיפולי המטופל משחק ויוצר בשולחן החול. הכלי מאפשר העלאת תכנים נפשיים לא מודעים במטרה להשיג תהליך של ריפוי נפשי והתפתחות אישית של המטופל. טיפול בשולחן חול הוא תהליך מתמשך, המלווה לרוב בשיטות נוספות מתחום הפסיכותרפיה. במהלך פגישה טיפולית, המטופל יכול לבטא את עצמו בשולחן החול באמצעות מגוון חפצים או דמויות. ניתן להתייחס למשחק בחול כצורה קונקרטית של דמיון פעיל. היצירה האישית של המטופל בחול, היא למעשה ייצוג כלשהו של עולמו הפנימי. בסיום תהליך היצירה בשולחן החול, ניתן לרוב פירוש סמלי לתוצר, על ידי המטופל ובסיוע המטפל. (מתוך ויקיפדיה)

 

במהלך פגישה טיפולית, הילד מבטא את עצמו בשולחן החול באמצעות מיניאטורות המוצגות על ארונית מדפים בחדר. המיניאטורות מייצגות בעצם מיקרוקוסמוס של העולם ומורכבות ממגוון דמויות אנושיות, דמיוניות, חיות, טבע חי ודומם, כלי תחבורה, בתים ועוד. הילד בוחר בצורה אסוציאטיבית מתוך המיניאטורות ומציבם בחול וכך בעצם, מתקבלת תמונה של עולמו הפנימי.טיפול פסיכותרפי בשולחן חול מאפשר טיפול רגשי בצורה לא מאיימת. הילד בוחר ומשחק בצורה הכי טבעית לו והעבודה נעשית מתוך עולמו הפנימי כפי שמשתקף בשולחן החול.

 

דוגמא לטיפול באמצעות שולחן חול:

 

שני (שם בדוי) ילדה בת 6.5 הגיעה אלי מאחר ולא הצליחה לישון במיטתה לילה שלם, והיתה עוברת למיטת ההורים בכל לילה. כבר במפגש הראשון התגלתה שני כילדה חברותית מאד, ורבאלית ומשתפת פעולה.מבין האפשרויות הטיפוליות הנמצאות בחדר התחברה שני במיוחד לארגז החול.

 

שני יצרה בו תמונה פסטורלית של אגם ובו ברבורים שטים, צדפים, הנסיכה בל ששחתה איתם ודמויות ההורים המגוננות וצופות מהגדה. כשדיברנו על התמונה שיצרה בחול, שני אמרה שהיא בל (הנסיכה).

 

שני היתה פתוחה לדבר על הסיבה שלשמה הגיעה. דיברנו על הקושי שמהוות התעוררויות הלילה עבורה ועבור ההורים. שאלתי אותה אם יש לה רעיון לפתרון.

bottom of page